In Aan de rand van de afgrond kijkt Jo Lernout terug op de cruciale periode in zijn leven als stichter van het spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie. In een periode van zowat twintig jaar heeft hij een onuitwisbare indruk gemaakt op vele duizenden Belgen en medewerkers, aandeelhouders, en andere ondernemers wereldwijd. Niet altijd ten goede – en dat is zelfs een understatement. 

 

Ook de periode voordien krijgt een plaats in zijn autobiografie. Toen was Jo nog op zoek was naar zijn bestemming als uitvinder en ondernemer. Bijzonder belangwekkend is hoe hij op zijn eigen originele manier de periode na de ondergang van het bedrijf en zijn eigen dieptepunt tot en met zijn verblijf in de gevangenis beleefd heeft. Hij vertelt zonder zelfcensuur over hoe hij moest leven met de schaamte, de schuld en het minderwaardigheidsgevoel na het faillissement en de beschuldiging van fraude. In die periode moest hij een nieuwe zin en een nieuw inkomen zien te verwerven voor zichzelf en zijn gezin en ook dat deed hij op zijn eigen eigenzinnige wijze.


Jo blijft aanstekelijk enthousiast over de toekomst, en strijdbaar over het verleden. Hij heeft nog nooit een saaie dag in zijn leven beleefd, en hij zorgt op zijn beurt voor een boek zonder saaie pagina. Over hoogmoed en nederigheid, ambitie en bescheidenheid. En over overleven ondanks alles. Over ondernemen als overlevingsstrategie, over (taal)technologie en artificiële intelligentie. Maar ook over verraad en vriendschap. Over een leven op de roetsjbaan. Een leven dat zich grotendeels afspeelde aan de rand van de afgrond – daar waar het gras malser is en groener, maar waar het gevaar en het ongeluk op de loer liggen.

 

In zijn autobiografie gaat een gelouterde Jo Lernout niets uit de weg. Door het boek van zijn leven te schrijven is hij de confrontatie met zichzelf aangegaan en wil hij ook met de lezer de boodschappen en lessen uit zijn gevulde leven delen.